Hulladéklerakó kialakítása a Kárpátalján

A Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Társulás a Mento Kft-t bízta meg Beregszászi Járásban, Jánosi (Makkosjánosi) településen megvalósításra kerülő hulladéklerakó kialakításához kapcsolódó kivitelezési munkák elvégzésével.

A hulladéklerakó a ’ZeroWaste’ elnevezésű program részeként valósul meg, ami a Tisza K.F. Európai Társulás eddigi legnagyobb volumenű ukrajnai beruházása, célja pedig az, hogy csökkentse a két ország területén található felszín alatti vizek, valamint a Tisza és mellékfolyóinak szennyezettségét.

2023. áprilisában megkezdtük a munkálatokat, a hulladéklerakó kialakításához földmunka, bentonit szőnyeg beépítés, HDPE fólia szigetelés, geotextília terítés, kavicsréteg beépítése, csurgalékvíz- és csapadékvíz elvezetés kialakítása, 18.800 m2 méretű hulladéktároló kazetta építése és rámpák építése valósul meg.

A hulladéklerakó területén szociális épület és kazánház építését, valamint hídmérleggel, és a rendeltetésszerű működését biztosító informatikai eszközökkel rendelkező beléptető konténer mérlegház létesítését végzi cégünk.
9.000 m2-es komposztálótér, veszélyeshulladék-gyűjtőhely, tűzivíz tározó- és csurgalékvíz-tároló medencék, szivattyúház gépészeti berendezésekkel, garázs-műhely, üzemanyagkút, jármű- és konténermosó és rakodótér építése fog történni a projekten belül.

Továbbá óvóárok építése, külső közműhálózat kiépítése, útburkolatok készítése, tereprendezés és 4,7 hektár területen védőerdő telepítése fog megvalósulni a hulladéklerakó kialakítási munkálatai folyamán.
A depónia tervezett befejezési dátuma szerződés szerint 2024. októbere.