HULLADÉKLERAKÓK KÁRMENTESÍTÉSE

A Mento Környezetkultúra Kft. számos felhagyott települési szilárdhulladék lerakó rekultivációját végezte el az ország egész területén az utóbbi években.

A hulladéklerakók rekultivációjának a célja az, hogy a megfelelő műszaki védelemmel ellátott, vagy anélkül működtetett, felhagyott, környezeti kockázatokat jelentő, tájsebet okozó hulladéklerakókat olyan módszerrel kezeljük, hogy a szennyezett terület a rekultiváció után a tájképbe visszailleszthetővé váljon, megszűnjön a szennyezőanyag-kibocsátás, a felszíni és a felszín alatti környezetszennyezés.

 
torodunk-a-kornyezetunkkel

Vegetációs réteg

A víz alsóbb rétegekbe való bejutásának akadályozása, illetőleg az erózióval szembeni védelem.

Fedőréteg

A csurgalékvíz minimalizálása, az alatta lévő rétegek védelme, a növényzet telepítéséhez szükséges, megfelelő környezet biztosítása.

Szivárgó- és szűrőréteg

A fedőrétegen esetleg átszivárgó víz szigetelőréteg fölötti tartózkodási idejének csökkentése, illetve a zárórétegből való mielőbbi hatékony elvezetése.

Szigetelőréteg

A víz hulladéktestbe való bejutásának megakadályozása (hidraulikus gát).

Gázelvezető réteg (ha szükséges)

A hulladék egyes összetevőinek biológiai bomlása során keletkező hulladéklerakó-gáz gyűjtőrendszerbe történő elvezetése.

Kiegyenlítő réteg (0-50 cm)

A hulladéktest felső és oldalirányú kiegyenlítése, módosítása, beleértve az átmeneti felső záróréteg rendszerrel történt lezárás során kialakult süllyedések megszüntetését is, valamint a hulladéktest alkalmassá tétele a következő rétegek elhelyezésére.

Hulladéktest:

A tervekben meghatározott, megfelelően rendezett hulladék.

hulladeklerakok-karmentesitese...

KAPCSOLÓDÓ PROJEKTJEINK