Sikeresen zárult a miskolci Szelektív hulladékválogató mű kivitelezése Hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a szelektív hulladékáram nagymértékben megnövekedett, az emelkedett mennyiség befogadása érdekében egy szelektív hulladékválogatómű épült Miskolcon.


A Mento Kft. és a Közgép Zrt. konzorciuma által, a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás, a Hernád-völgye és Térsége Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás és a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás közös megbízásából a projekt keretén belül kialakításra került egy szelektív hulladékválogatómű és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra Miskolc 11509/5 helyrajziszámú területen, valamint a meglévő hulladékátrakó állomás felújítását is megvalósítjuk a Miskolc 4257/3 helyrajziszám alatt.
A létesítmény próbaüzeme sikerrel zárult 2023.03.16-án.


A szelektív hulladékválogatómű kialakítása a szükséges engedélyezési és kiviteli tervek beszerzésével, készítésével, a terület régészeti feltárásával, lőszermentesítésével indult.

A terület előkészítése és a földmunkák után az épületek és az infrastruktúra és a 15.000 t/év kapacitású szelektív hulladékválogató technológia került kiépítésre. A válogatómű területén hulladékválogató- és bálatároló épület mellett szociális épület, porta és mérlegház is kialakításra került. A beruházás kivitelezése magába foglalta a kapcsolódó közművek bevezetését, telepfelügyelet és biztonságtechnika kialakítását, kerítés és kapu kiépítését.

A lakossági hulladékbegyűjtést követően a hulladék további kezelésre, ártalmatlanításra, hasznosításra történő tovább szállítása szükséges, ez a hulladékátrakó állomáson tud megvalósulni. A meglévő hulladékátrakó állomás felújítása során kétállású ürítőhely és új technológia kiépítését vittük véghez.
A fejlesztés célja megfelelő kapacitást biztosítani a vegyes és az elkülönített gyűjtött hulladék szállításához.